Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgezések.

 

Mérgezések.

 

Altatószer mérgezés: gyomorba kerül, gyorsan felszívódik. Hamar aluszékony lesz, majd eszméletlen. 
Hánytatás: A beteg a saját újjával ingerelje a garatját, Sós melegvízzel is lehet.

0001.jpg

 
Benzin mérgezés: Belélegzés, autószerelő műhely. Ajtó kinyitás, szabad levegő, stabil oldalfekvés. Ha lenyelte akkor itassunk vele 2-3 evőkanál paraffin olajat, ami megköti a benzint. OMSZ
 
Ételmérgezés:
 
  • Romlott étel fogyasztása, gyomorfájás, hányás, hasmenés. A bacilusok toxinjai szaporodnak. Magas láz, hasmenés.
  • Gombamérgezés. (Gyilkosgalóca - halálos)

0003.jpg

Nagyon erős gyomorfájdalom, görcs, remegés, szapora pulzus. Nem tud hányni. OMSZ, hánytatás.
Először a májsejtek esnek szét, vese, halál. Májelégtelenség, veseelégtelenség.
 
Szénmonoxid mérgezés: 
A szénmonoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Tökéletlen égés folyamán bármikor keletkezhet.
Tiszta levegőn egy óra alatt a megkötött szénmonoxid mintegy fele távozik el a szervezetből. A legtöbb mérgezés a helytelenül használt tüzelőberendezések okozzák. A gépjárművek kipufogó gáza is tartalmaz szénmonoxidot, ezért óvatosnak kell lennünk a garázsokban is. Zárt garázsajtó mellett soha ne üzemeltessünk gépjárművet, ügyeljünk arra, hogy a kipufogó mindig kifelé nézzen. A kialakuló tünetek szerint a mérgezésnek négy szakaszát különítjük el. Az első szakaszra a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság a jellemző. Fejfájás, hányinger, szédülés szintén gyakori jelenség. Jellegzetes, de nem törvényszerű, hogy a bőr cseresznyepirosra elszíneződik. A második szakaszt először a végtagokon, majd test szerte kialakuló izomgörcsök, izom gyengeség (alsó végtag) eszméletlenség jellemzi. Ritmuszavar is előfordulhat, a beteg gyakran hány, ami eszméletlenség esetén akár fulladást is okozhat.
A harmadik szakaszban az izomzat ellazul, légzésbénulás alakul ki, ami a beteg halálához vezet. Ha ez nem következik be, akkor néhány nap alatt a késői szakban derül ki, hogy a beteg szenvedett-e maradandó agyi károsodást az oxigénhiány következtében, vagy teljesen felépül-e.
Az elsősegélynyújtó legfontosabb feladata mielőbb kiszabadítani a mérgezés helyszínéről, szabad levegőre vinni, ha eszméletlen, a szájüregét kitisztítani, a légútjait járhatóvá tenni, szükség esetén pedig lélegeztetést kezdeni. Minden esetben vegyük figyelembe, hogy a legfontosabb az elsősegélynyújtó védelme! Ha nem tudjuk biztosítani a mérgezett helyiség szellőztetését, ne menjünk be!
 
Széndioxid mérgezés:
A széndioxid a levegőnél nehezebb, színtelen, szagtalan gáz. A széndioxid által okozott mérgezések talán leggyakoribb formája, hogy szüret után, a borospincék mélyén, a bor forrása közben keletkező gáz okoz balesetet.
 
 
 
 0002.jpg
 
 Vigyázni kell arra, hogy az elsősegélynyújtó is bajba kerülhet, ha lehajol a földön fekvő eszméletlen beteg mellé. A régi, jól bevált gyertyás módszer ma is használható: az égéshez oxigén kell, a gyertya lángja pedig már a 10 százalék széndioxidot tartalmazó gáztérben is elalszik.
Kábítószer mérgezés: Diszkó drog- azt mondják, hogy nem veszélyes. 2 éven keresztül használva skrizofréniát okoz.
Alkohol és tabletta teljes kikattanaás- Kortól , nemtől független. Hecc kedvéért beledobják valakinek az italába.
Tabletták is okozhatják. Aluszékonyság, lehangoltság, hányás, vagy éppen izgatottság, agresszivitás. Remegés, hallucináció.
Légút átjárhatóságának biztosítása, keringés biztosítása. OMSZ
 
Alkoholmérgezés:
Ittasság: alkoholszag, oldottság.
Részeg:nagyon agresszív, bealszik, eszméletvesztés. Gyilkosságok.
 

0004.jpg

 
Alkoholmérgezés:
2 órán belül ½ liter tömény ital elfogyasztása (60 fok felett) Azonnal kiüti magát. Alkohol gátolja a központi idegrendszer működését
 Légzőközpont bénulás, szívműködés is leállhat. 10-16 éves korosztály.
        fulladásveszély
        lehűlés a kitágult erek miatt
        elfedhet olyan tüneteket, melyek életveszélyes sérülések
Tünetek: lángoló arc, alkoholos lehelet, mély alvás, feszes telt pulzus.
 
Légút átjárhatóságának biztosítása, OMSZ